Runaway Train


La-La Land Records (826924109526)
Película | Fecha de estreno: 10/08/2009 | Estreno de película: 1985 | Medio: CD
Edición limitada: 3000 copias
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista Artista/Compositor Duración
The Score (Original Album Version)
1.Jailbreak!2:00
2.Moving On 3:43
3.Destination Unknown 2:20
4.Clear the Tracks!4:05
5.Reflections2:59
6.Runaway Train4:43
7.Collision Course2:28
8.Past, Present - Future?2:23
9.Red for Danger3:07
10.End of the Line3:57
11.Gloria in D Major – Et in Terra Pax (Album Version) Arranged by Alfredo Casella6:48
 
The Score (Film Version)
12.And the Dogs in the Yard/Knife in Hand/Assassin Dies/First Sight of the Train1:32
13.Boarding the Train/The Runaway Sets Off3:22
14.I Wish I Could/Runaway Crashes with Eastbound 12/Jordan Reverses the Points/Slap Your Fat Diesel/You've Just Saved Three Lives/Helicopter Sets Off in Pursuit/The Chase11:08
15.The Race to the Front, Part 1/The Race to the Front, Part 2/Finale5:47
16.Gloria in D Major – Et in Terra Pax (Film Version) Arranged by Alfredo Casella6:51
 
Bonus Tracks
17.The Yellow Rose of TexasThe Jamborees Alex Masters3:03
18.Gloria in D Major – Et in Terra Pax (Alternate Version) Arranged by Trevor Jones6:53
 77:09
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

Runaway Train - 06/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
Dit is de vijftiende recensie uit de Trevor Jones serie.

Vorige: Labyrinth
Volgende: The Dark Crystal

De Amerikaanse film Runaway Train is geregisseerd door de Russische Andrei Konchalovsky, die eerder in Rusland al behoorlijk succesvol was. Deze film was z'n tweede Amerikaanse bioscoopfilm, nadat hij een jaar eerder de film Maria's Lovers maakte. Het verhaal is gebaseerd op een origineel scenario van de bekende Japanse regisseur Akira Kurosawa. De film is door de critici uitstekend ontvangen en kreeg diverse nominaties, waaronder drie Oscarnominaties en won een Golden Globe Award. Maar de film werd in de bioscopen matig bezocht, waardoor de film niet uit de kosten kwam.
Het verhaal speelt zich af in Alaska, waar Manny (Jon Voight) in de gevangenis zit en door de wrede bewaker Ranken (John P. Ryan) op de huid gezeten wordt na zijn laatste mislukte ontsnappingspoging. Manny besluit echter om opnieuw te ontsnappen en in de winter ziet hij een kans, waarbij hij met de hulp van gevangene Buck McGeehy (Eric Roberts) weet te ontsnappen. Tijdens hun vlucht lukt het ze op een vertrekkende trein te springen, die alleen bestaat uit vier locomotieven. De machinist krijgt echter een hartaanval en de trein zonder bestuurder wordt een 'runaway'. Als de baanleiders dit ontdekken proberen ze de baan zo snel mogelijk vrij te maken. Als uit de tweede locomotief een signaal komt weet iedereen, ook beide gevangenen op de trein, dat er nog meer mensen op de runaway moeten zitten...

De muziek bij deze sterke en spannende film is van de Zuid-Afrikaanse componist Trevor Jones. En die muziek is voor deze spannende film uit 1985 best goed passend. Jones begon aanvankelijk met vol orkestrale scores in het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw, maar stapte halverwege die tachtiger jaren over op meer spannende en elektronisch uitgevoerde scores. Ook deze score zit vol elektronische muziek en geluiden, maar de klankkleur daarvan was halverwege de tachtiger jaren van de vorige eeuw nog niet zover ontwikkeld als vandaag, bijna 35 jaar later. De klanken klinken dan ook vaak nogal gedateerd, wat voor de beluisterbaarheid niet echt meehelpt. De latere scores van Jones zijn dan ook veel aangenamer dan dit oudje.

Een flink deel van de score laat volop dreiging en spanning horen, aanvankelijk rondom de scenes die zich in de gevangenis afspelen en de ontsnapping zelf, maar ook aan boord van de losgeslagen trein klinkt volop spannende muziek, die toch veelal wat lastiger in het gehoor ligt.
Als tegenwicht daarvoor kent de score gelukkig ook meer introspectieve momenten, met vooral ingetogen muziek dat een underscore-karakter heeft, zoals in tracks als 'Reflections' en 'Past, Present, Future?'. In sommige van die wat ingetogener tracks komt zelfs de Japanse shakuhachi voor, een soort fluit van bamboe. Deze zorgt fraai voor een wat aangezet dramatisch effect, vooral wanneer de elektronische underscore daaronder rustig en harmonieus klinkt. De mooiste ingetogen track is echter niet van Jones, maar van Antonio Vivaldi en heet 'Gloria in D Major - Et in Terra Pax', wat zoveel betekent als 'Gloria in D Groot - Vrede op Aarde'), die aan het einde van de film te horen is.
Deze track van Vivaldi staat drie maal op dit special edition album en is in de Film Version net iets mooier dan in de Album Version. Als laatste track komt deze muziek terug in een Alternate Version, waarin de shakuhachi weer een belangrijke rol speelt. Het arrangement van deze versie is van Trevor Jones en wat minder symfonisch en daardoor ook minder fraai dan beide andere versies, die gearrangeerd zijn door Alfredo Casella. Die shakuhachi komt overigens ook in de film versie voor, een versie die ook van uitgebreidere koorklanken en iets meer elektronische underscore is voorzien dan de album versie. Overigens zijn er verschillende 'Original' score albums, waarbij op de ene een meer klassieke uitvoering staat en op de andere de versie zoals die in de film te horen is.

Het album opent met de tracks die al eerder op Original score albums van Runaway Train zijn uitgekomen. De muziek van de meeste van deze tracks is vooral spannend en melodie is dan duidelijk minder van belang, wat sterk ten koste gaat van de beluisterbaarheid. Elektronische ritmes bepalen in die tracks de kleur van de muziek. Die ritmes worden vervolgens vaak aangevuld met drumpercussie en elektrische gitaren, waarbij een aantal tracks een nogal funky stijl meegekregen heeft. Die funky stijl ontstaat vooral door de manier waarop de elektrische gitaren bespeeld worden. Het album opent met 'Jailbreak' gelijk al met zo'n funky track.
In het 'Film Versions' gedeelte van het album zijn de meeste tracks ook op deze sterk ritmische manier uitgevoerd, met soms heftige drumpercussie of in die funky stijl. De meeste van die tracks zijn een soort suites van aan elkaar verbonden trackgedeelten of cues die elkaar in verschillende stijlen of kleuringen opvolgen. Met name de veertiende track is een ruim elf minuten durende aaneenschakeling van verschillende cues uit de film, die in min of meer gelijksoortige stijlen ook al in de 'original score' tracks te horen waren, inclusief meer ingetogen gedeelten.

De voorlaatste track op dit special edition album is de song 'The Yellow Rose of Texas', een traditional die in een soort zeventiger jaren deuntjes-stijl gezongen wordt door The Jamborees als een soort harmony-western-achtige song, waarbij de stemmen van de zangers elkaar overigens netjes aanvullen.

Kortom, met Runaway Train heeft Trevor Jones een voor de film passende elektronische score gecomponeerd, waarin vooral de spanning voorop staat. Dit special edition album bevat vrij veel van die meer spannende muziek, waarbij melodie duidelijk ondergeschikt is. De beluisterbaarheid van de score is daardoor toch een stuk minder. Elektronische ritmes bepalen in veel tracks de kleur van de muziek en worden vaak aangevuld met drumpercussie en elektrische gitaren. Daarbij heeft een deel van die muziek een nogal funky karakter. Maar in de score is er de fraaie track van Vivaldi, in twee erg mooie en een wat mindere afsluitende uitvoering. De waardering voor het geheel van dit special edition album komt daardoor uit op 61 uit 100 punten, wat even hoog is als die van het Original album.
Runaway Train - 07/10 - Crítica de Juan Angel Saiz, Publicado en (Español)
Hace alrededor de un año un amigo me pedía que le localizase a cualquier precio la vieja edición de 'Runaway Train /El tren del infierno', que hace muchos años publicó en CD el sello Milan.Le respondí que tuviese calma, que un día u otro acabaría saliendo en edición ampliada, y eso es lo que ahora acaba de ocurrir, de la mano del sello Lalaland.

La vieja edición tenía 12 temas y una duración de algo más de 41 minutos. La nueva tiene 18 cortes con una duración de mas de 77 minutos, entre los que se incluyen los temas de la vieja edición en CD, los temas de la banda sonora original de la película y temas preexistentes utilizados en el film.

Con todo sigue siendo un trabajo complicado, con mucha electrónica y un sonido pop/rock bastante alejado de los parámetros sinfónicos más populares de Trevor Jones, lo que puede sorprender a más de un aficionado que no conozca este trabajo.

Texturas oscuras, sintetizadores (un tanto primitivos), batería y bajo, son algunos de los elementos que se pueden escuchar en este 'Runaway Train', que en 1985 acompañaba a una curiosa película dirigida por Andrei Konchalovski, que tenía a Jon Voight como protagonista.
Trailer:



El tráiler del soundtrack contiene música de:

Lifeforce (2006), Henry Mancini (Película)


Trailer:





Otras versiones de Runaway Train (1985):

Runaway Train (1986)
Runaway Train (1985)
Runaway Train (1986)
Runaway Train (1985)

Soundtracks de la colección: Limited Editions

Terra Nova (2012)
Bride of Vengeance / Captain Carey, U.S.A. (2012)
Crime in the Streets (2009)
Major Dundee (2006)
Lady Caroline Lamb / Elegy For Caroline Lamb (2009)
Film Music of Michael Nyman for Solo Piano, The (2013)
Star Trek V: The Final Frontier (2010)
Apology (2018)
Time to Die, A (2008)
Desirée (2005)


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más